Ктенопома шоколадна (Ctenopoma oxyrhynchum)

0

Сімейство: Анабасові (Anabantidae).

Ктенопома шоколадна мешкає в повільно-текучій, прозорій воді в басейні річки Убанга (Заїр).


У ктенопоми шоколадної високе, подовжене і сплощене з боків тіло. На голові розміщені величезні очі. Рот витягнутий. На задньому краї зябрової кришки є зубці. Хвостовий плавник віялоподібний. Забарвлена ктенопома шоколадна в червонувато-коричневий колір, з темним малюнком під мармур, який найчіткіше виявляється у молодих риб. На боці велика чорна пляма, яка зникає перед нерестом. Плавники коричневі з чорними краями. Статеві відмінності: у самця анальний і спинний плавники витягнуті і загострені; самка світліше забарвлена, у неї повніше черевце. У довжину ктенопома шоколадна досягає 10 см.

Ктенопома шоколадна миролюбна рибка. Тримати її бажано зі схожими за розміром і темпераментом сусідами. Дихає атмосферним повітрям за допомогою зябрового лабіринту, тому  акваріум повинен бути закритий зверху, щоб над поверхнею води було тепле повітря, і рибка не застудилася. Тримається ктенопома шоколадна в середньому шарі води. При вилові її сачком необхідно проявляти обережність, оскільки рибка може зачепитися за нього зубцями зябрової кришки. В цьому випадку сачок необхідно занурити у воду, щоб ктенопома відчепилася.

Тримати ктенопому шоколадну можна у видовому або загальному акваріумі довжиною від 80 см із заростями рослин (в т.ч. і плаваючими рослинами зі звисаючим вниз корінням) і різними укриттями (гроти з каменів, корчі, глиняні горщики). Освітлення розсіяне. Параметри води оптимальні для утримання: жорсткість 4 -20°, рн 6.5-7.5, температура 22-25 °С. Необхідна фільтрація, аерація і щотижнева підміна до 30 % об'єму води.

Ктенопома шоколадна споживає живий корм, замінники.

Нерест у ктенопоми шоколадної парний. Може проходити в окремому акваріумі довжиною від 60 см з укриттями, заростями рослин з подовженим стеблом і плаваючими на поверхні рослинами з крупним листям. Для стимуляції нересту потрібна м'якша, свіжіша вода і підвищення температури на 2-3 °С. Починається він зазвичай пізно увечері біля грунту. Самка ктенопоми шоколадної метає до 2000 ікринок. Після нересту плідників відсаджують з нерестовика. Інкубаційний період триває близько 24 годин, а ще через 2-3 доби мальки починають плавати і харчуватися. Памолодь боїться світла і тому тримається в укриттях або під листям рослин. Стартовий корм: коловертки, науплії рачків.

Статевої зрілості ктенопома шоколадна досягає у віці від 1 року до 1,5 років.

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

наверх сторінки

Акваріумні рослини


Google пошук

Опитування

Подобається сайт?
 

Опитування

Що добавити на сайт?
 

Лічильники

Аква-ТОП Рейтинг аквариумных сайтов

Міні Чат

Реклама